De back up batterij van de TS 450 SAT vervangen door ON4CHG

Het verhaal is wel gekend. Zelfs bij OM's van onze club. De back up batterij is gaan lekken en heeft schade toegebracht aan onze dure transceiver!

Dit in het achterhoofd hebbende besloot ik zelf aan de slag te gaan om de batterij te vervangen. Op zich is dit geen al te moeilijke klus doch enige soldeerkunst is wel geboden. Het is aangeraden om de batterij toch te vervangen als het toestel 5 jaar in gebruik is. Oudere toestellen kunnen nog geen schade ondervonden hebben van een lekkende batterij maar voorkomen is beter dan genezen...

Belangrijk is van een aardingsarmband te dragen om alzo overdracht van statische elektriciteit te elimineren!

Benodigdheden: Kruisschroevendraaierset, soldeerbout, (ik heb gebruik gemaakt van een Weller soldeerstation om beter de t° te kunnen instellen),stukje krimpkous, een vaste hand, een nieuwe batterij (nogal logisch eh) en de nodige dosis lef.

Verwijder de 8 schroeven welke het bovenste deksel van de transceiver op zijn plaats houden. 4 bovenaan het deksel en telkens 2 aan beide zijden.


Zoals Fig 1 toont kun je nu reeds de batterij zien zitten (rode cirkel).

Mooi toch zo een stukje high tech electronica...

Verwijder nu ook de 7 schroeven waarmee het onderste deksel is bevestigd. Dit zijn 2 schroeven voor het dekseltje van (optionele...) filters en 5 stuks voor het onderste deksel.

BELANGRIJK! Indien er filters geïnstalleerd zijn plaats dan het toestel op de ZIJkant, anders gaat alle gewicht rusten op het filter!


Fig 2 toont duidelijk het filter. Op de foto( klein rood cirkeltje) zie je ook de schroef aan de zijkant van het voorpaneel welke dient verwijderd te worden on het front naar voren te laten kantelen. Aan beide zijden van het toestel zit zo één schroef.


Fig 3 toont ditmaal duidelijker de desbetreffende schroef.

Draag er zorg voor geen onnodige krachten te zetten op de bekabeling als je het front naar voren klapt! Nu is ook duidelijk de batterij te zien in het toestel. Uit eerste inspectie blijkt dat de batterij op de rand van lekken staat. Zie Fig 4 en 5.Volgende stap is alle aansluitingen voorzichtig losmaken (stekkers en lintkabeltjes) van de print waarop de batterij zit gesoldeerd. Zie Fig 6 en 7.


Eenmaal alle stekkers en lintkabeltjes losgemaakt zijn is het nu de beurt om de print met de batterij los te schroeven. Hiertoe moeten de 8 schroeven (rode cirkels) aangeduid op Fig 8 en 9 verwijderd worden. Ga steeds voorzichtig te werk!


Fig 9 toont de schroeven verwijderd en de print
op zijn beurt naar voren geklapt.

Op Fig 10 is de locatie van de soldeerpunten van de batterij aan de achterzijde van de print omcirkeld.
Soldeer deze nu los en let er op van de print zeker niet te warm te stoken! Gebruik een tinzuigpomp oid. om het vloeibare tin snel weg te nemen.

Fig 11 toont de boosdoener verwijderd.

Op de soldeerpunten waar de batterij gezeten heeft wordt een stukje afgeschermde audio kabel van 30 cm lengte gesoldeerd.( Deze kabel wordt veelal gebruikt om je stereo componenten met elkaar te verbinden.)Er hoeft hier niets verder meer gesoldeerd worden dus mag de print terug gemonteerd worden met de 8 schroeven. Nu is het belangrijk van de gesoldeerde kabel zo te leiden dat geen bewegende delen van de tuner in aanraking komen.

De kabel zo geleiden dat hij aan de zijkant van de print uitkomt. Vergeet niet van alle lintkabels en stekkers terug in te pluggen op de voorziene plaats. Op Fig 15 is nu te zien waar de kabel te voorschijn komt.


Aan dit uiteinde van de kabel wordt nu de nieuwe batterij bevestigd. Let op de polariteit! Ik heb gekozen om deze te solderen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een passende batterijhouder om de cel in te bevestigen, zo hoeft er niet meer gesoldeerd worden bij de volgende batterijwissel. Nu hoeft nog enkel de batterij afgeschermd te worden met wat isolatietape of krimpkous om aanraking met het chassis van de transceiver te vermijden. Zie Fig 16 en 17.


Nu rest nog enkel de batterij zo in de transceiver te plaatsen dat de ventilator niet kan klem komen te zitten.

Controleer nogmaals of alle stekkers en verbindingen naar behoren zitten alvorens beide deksels terug te plaatsen. Nu kan de transceiver aan een spanningsbron aangesloten worden om een reset uit te voeren. Dit hoeft niet altijd, doch is aangeraden als het geheugen leeg is. Als alles goed verlopen is zal de transceiver na reset op het display 14.000.00 Mhz vertonen.


De lekkende batterij had een spanning van 0,7v. De nieuwe batterij heeft een spanning van 3,4v. Goed dus om weeral een 5-tal jaren onbezorgd te kunnen “werken”. Al bij al heeft dit mij een uurtje werk gekost. En de prijs van de batterij was € 6. Zeker goedkoper dan je toestel bij de dealer te brengen...

Best 73
ON4CHG Daniel
CM van ATO